Osvrt na posjet Pravobraniteljici

Osvrt na posjet Pravobraniteljici

U srijedu 27.3.2013. deset članica i članova ELSA-e Zagreb u sklopu trećeg Lawyers at work projekta posjetilo je Ured pučke pravobraniteljice gdje ih je primila novoizabrana pravobraniteljica Lora Vidović te njezina savjetnica Maja Hasanbašić.

Jednosatno druženje sastojalo se od izlaganja pravobraniteljice i pitanja članova. Sukladno srži L@W-a poseban je dio posjeta bio posvećen pravnicima koji se bave ljudskim pravima – kako već tijekom studija istaknuti vlastite afinitete prema tom pozivu, važnost cjeloživotnog učenje i različitog daljnjeg usavršavanja nakon diplome, stjecanje znanja u drugim disciplinama i slično. Također smo imali prilike saznati čime se konkretno Ured bavi te koje su sve nadležnosti pučkog pravobranitelja. Savjetnica nas je upoznala s funkcijom pravobranitelja kao umješača u sudskim sporovima, funkcijom pravobraniteljice kao miriteljice ta nam dala uvid kako to funkcionira u praksi.

Vjerujemo da smo diskusijom i ovaj put uspjeli ostvariti temeljnu ideju L@W projekta, to jest pružiti studentima uvid u pravničku profesiju odnosno mogućnost dobivanja informacija o potencijalnoj karijeri u području ljudskih prava, bila ona kroz institucionalne oblike ili kroz nevladine udruge.