Law and Society

Nakon prošlomjesečnog predavanja predstavnika EU delegacije u Hrvatskoj, gospodina Paola Berizzija, o poglavlju 23, nastavljamo s upoznavanjem stranih država i njihovih društava.

21. veljače 2013. godine veleposlanica Bugarske Nj. E. Tanya Dimitrova Dimitrova će, iznoseći sliku stanja u društvu i institucijama u Bugarskoj nakon ulaska u EU, usporediti ih sa svojim doživljajem hrvatskog društvu.

Predavanje počinje u 17 sati, a održat će se na TMT 3, u dvorani 2.

Na bugarsko pristupanje Uniji prije šest godina u Hrvatskoj se gledalo istovremeno sa zavišću i s podsmijehom. Većina našeg građanstva smatrala je da je u tom valu proširenja trebali pristupiti i Hrvatska jer je imala bolje ekonomske pokazatelje od ovih dviju zemalja. Doista, pokazalo se da će konsolidacija demokracije u dvjema najnovijim državama članicama potrajati te da zahtijeva napore i državnih institucija i Unije.

Između ostalog, nadamo se da će nam veleposlanica odgovoriti kako se živi u državi za koju europske institucije tvrde da još uvijek imaju veliku stopu korupcije i neefikasno pravosuđe? Kakvo je stanje ljudskih prava u ovoj zemlji, je li pretpristupno uvjetovanja osiguralo mehanizme zaštite ljudskih prava koji su se održali i nakon pristupanja? Što o stanju u Bugarskoj govori činjenica da EU još uvijek ne smatra Bugarsku spremnom za ulazak u schengensku zonu? I, konačno, zanima nas smatra li veleposlanica da i Hrvatsku treba izložiti postpristupnom mehanizmu kontrole, koji još uvijek obvezuje i Rumunjsku i Bugarsku, a uz kojeg se, od nedavno, veže i hrvatsko pristupanje?

Dođite i saznajte odgovore na ova i sva ostala pitanja koja vas zanimaju. Očekujemo vas!

Napomena: Predavanje će biti održano na engleskom jeziku bez prijevoda.