Osvrt na LRG

Zašto sudjelovati u međunarodnom pravnom istraživanju?

U ožujku prošle, 2013.godine, ELSA International je u suradnji s Vijećem Europe u okviru kampanje No Hate Speech Movement lansirala projekt Međunarodne pravne istraživačke grupe ( Legal research group) s ciljem doprinosa međunarodnoj borbi protiv govora mržnje na internetu. Namjera projekta je bila razvijanje svijesti studenata prava diljem ELSA-ine mreže o ovoj – u današnjem “internet društvu” , posebno važnoj temi, kroz podizanje razine rasprave na jednu višu, akademsku i pravničku razinu.

Logistički je cilj ovog ELSA-inog projekta bio imati po jednu istraživačku grupu u svakom od 42 nacionalna ogranka Elsa-e International. U istraživanju je sudjelovala 21 zemlja a rezultati istraživanja su predstavljeni na finalnoj konerenciji u Oslu u prosincu 2013. godine.

Istraživanje je obuhvaćalo:
• komparativnu analizu implementacije Protokola uz Konvenciju o kibernetičkom kriminalu iz Budimpešte u zakonodavstvima država stranaka Konvencije
• Analizu odnosa općenitih koncepata govora mržnje i koncepta Protokola

S obzirom da me tema ljudskih prava oduvijek zanimala tokom studija nisam dugo dvojila oko prijave. Uz to, trebao mi je odmor od robotskog spremanja ispita; htjela sam u pauzi od učenja poraditi na nekim vještinama koje su po mom mišljenju podcijenjene i zanemarene tokom studiranja na našem faksu (čijom krivicom je kompleksna tema za sebe). Tu bih navela npr. pretraživanje stručnih pojmova po internetu te pretraživanje domaćih i međunarodnih baza sudskih presuda pod deadlineom – to su one stvari za koje vam se uvijek čini da su ultra jednostavne, no začudili biste se kuda se sve u kratkom vremenu može zalutati u bespućima pravnog cyber prostora.

Tema je bila zanimljivo obuhvaćena kroz 11 pitanja iz predloška istraživanja koja smo nas 6 članova -istraživača podijelili među sobom. Pitanja su bila sročena na način da odgovor nije mogao biti brzinski copy paste; tako da bi ovaj projekt svojim konceptom i sadržajem zadovoljio i najveće akademske apetite. S obzirom da smo pisali na engleskom – a pravni engleski je vještina koju treba konstantno brusiti, sudjelovanje u ovoj istraživačkoj grupi je definitivno ispunilo sva moja očekivanja. Drago mi je da postoje ovakvi projekti koji bi u konačnici trebali stvoriti jednog cjelovitog budućeg pravnika i akademskog građanina – stručnu osobu koja je zainteresirana za goruće teme u društvu i u struci te koja je sposobna o tim temama analitički promišljati. Jednostavnije rečeno – ovaj projekt uči svoje sudionike stvarati i elokventno verbalizirati vlastito mišljenje. Nije li to srž naše profesije?

Drage kolege, što još reći nego – pokrenite se, prijavljujte se, olakšajte si profesionalno usmjeravanje. Zadovoljstvo i samopouzdanje koje ovakva istraživanja pružaju su neprocjenjiva . A ni vaš životopis se neće buniti.

Osvrt napisala: Tihana Krajnović