Osvrt na ELSA Day 2014

ELSA Day u lokalnoj grupi ELSA-e Zagreb označen je brojnim projektima te je zasigurno obilježen na poseban način. Cijeli dan održali su se brojni projekti, počevši od jutra u jednim od najstarijih gimnazija u Zagrebu, zatim tribinom u knjižnici u samom centru Zagreba, otvorenom za javnost, te kasnije završetkom održanjem seminara Male škole ljudskih prava, koji je također bio u cijelosti posvećen temi ELSA Day-ja; ” Zaštiti ljudskih prava na internetu”.

U rano jutro, aktivne ELSA članice, Sandra Ćatović, Andrea Smolić, Lukrecija Oreški i Lucija Ljubaj, su se uputile u srednjoškolske gimnazije na Trgu Svete Katarine, zajedno sa dopredsjednicom za seminare i konferencije te ujedno i organizatoricom ovogodišnjeg ELSA DAY-ja u Zagrebu, Tinom Matić, kako bi održale dva predavanja na temu: “Uvod u ljudska prava te Zaštita djece na Internetu”. Predavanja su u školama izazvale veliki interes učenika te je sveukupno 50-tak učenika te 5-ero profesora sudjelovalo u prenošenju znanja i vizije našeg ELSA Day-ja. Tome u prilog svjedoče i zahvale gimnazija koje su ELSA-u Zagreb pozvale i na buduću, ovakvu, uspješnu suradnju.

Ubrzo nakon, uslijedila je tribina u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, na temu protiv govora mržnje na Internetu tj. “Online Hate Speech Movement”. O svemu spomenutom govorile su nam naše cijenjene gošće, Ankica Milić i Tamara Brajković, a Tina Matić je moderirala i organizirala sam događaj. Predavanje je bilo interaktivno te izrazito popraćeno od strane studenata prava, ali i same javnosti, građana, koji su o njihovim pravima te o tome kako spriječiti govor mržnje na interentu, željeli saznati više.

Za sam kraj ovog posebnog, ELSA Day dana, održano je trosatno predavanje od strane velikih stručnjaka i znanstvenika poput profesora Davora Derenčinovića, koji je održao predavanje o “Zaštiti časti i ugleda na interentu” te Leona Jurinića, hakera koji je svojim moralom i znanjem, ostvario godišnju suradnju s NASA-om, te je proglašen etičikim hakerom koji je spasio NASA-u.

ELSA Day held in Zagreb consisted of two interactive lectures to high school students on the topic of “Human Rights”, a panel discussion on the topic “Hate Speech on the Internet”, conference on the topic “Human Rights on the Internet”. ELSA Zagreb also conducted short interviews in the center of Zagreb on public awareness about human rights violations on the Internet.