ELSA EX – YU konferencija

ELSA EX – YU KONFERENCIJA
Čitanje stvara razumnog čovjeka, pisanje točnog, a konferencija spremnog čovjeka

Uzimajući u obzir geografsku, povijesnu i kulturnu povezanost i na temeljima slične pravne tradicije i ravnopravnosti naroda, a u sklopu Europskog udruženja studenta prava (The European Law Students’ Association – ELSA), s ciljem intenzivnijeg regionalnog povezivanja, u ožujku 2009., usvojena je Deklaracija o suradnji među studentima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Glavni projekt regionalne suradnje je godišnja ELSA EX – YU konferencija čiji je cilj poticanje stručne suradnje, jačanje prijateljskih veza i poznanstava te razmjene znanja među studentima prava na području nekadašnje jugoslavenske federacije.

Na konferenciji sudjeluje šest nacionalnih grupa: ELSA Bosna i Hercegovina, ELSA Crna Gora, ELSA Makedonija, ELSA Srbija, ELSA Slovenija i ELSA Hrvatska.

Prva EX – YU konferencija organizirana je u Novom Sadu, a do sada je ukupno održano pet konferencija.

Ove godine konferencija je održana u glavnom gradu Republike Makedonije – Skopju.

Tema ovogodišnje konferencije bila je trgovina ljudima. Akademski dio odvijao se kroz aktivnosudjelovanje, počevši od obvezatnog prisustvovanja predavanjima, podjele rada na male radne skupine, radionice, rasprave i sl.

Ovakvim modernim načinom prezentiranja informacija sudionicima, koji bi ustaljenim pristupom pasivnog (ne)slušanja vjerojatno propustili dobar dio zanimljivih predavanja, nametnuta je pozicija iz koje smo mogli ne samo slušati, nego i stvarno čuti sve što smo trebali.

A s obzirom na odlična predavanja stručnjaka u ovom području, čuli smo i naučili mnogo toga.

Kurt Biedenkopf je napisao: „Sloboda nije samo pravo. Sloboda je permanentan zadatak, stalan proces, a život bez slobode je kao tijelo bez duha.“Trgovina ljudima je moralna sramota našeg doba – zastrašujuće kazneno djelo, za koje se često kaže da je moderni oblik ropstva. Stavljanje osobe u podređen položaj van zemlje porijekla pri čemu se silom drži radi iskorištavanja, uskraćuje se svako pravo na slobodu, kretanje, prihode ili slobodu izbora. Kao najvažniju stvar koju smo na Konferenciji naučili istaknula bih sredstva koja nam stoje na raspolaganju za borbu trgovinom ljudima.

Kroz predavanje Ministarstva za rad i socijalnu politiku upoznali smo nacionalne mehanizme kojima se suzbija trgovina ljudima.

Radionica udruge „Otvorena porta“ omogućila nam je produbljivanje znanja o ulozi nevladinih organizacija u prevenciji i zaštiti žrtava trgovinom ljudima, a unutar radionice prošli smo i trening na temu „Sigurno mjesto“ na kojem smo dobili priliku naučiti više o metodologiji rada sa socijalno ugroženim skupinama.

Iako je primarni cilj pridonošenje pravnom obrazovanju, ELSA EX – YU konferencija je puno više o toga, a organizacijski tim, osim izvrsnim akademskim dijelom programa, dokazao je to i fantastičnim socijalnim programom unutar kojeg smo imali priliku uživati u noćnom životu Skopja.

Kaže se da grad čine ljudi, a naši domaćini svojom gostoljubivošću potrudili su se da nam Skopje ostane u najljepšem sjećanju.

Željka Koričić