Osvrt na posjet Pravobraniteljici

Osvrt na posjet Pravobraniteljici

U srijedu 27.3.2013. deset članica i članova ELSA-e Zagreb u sklopu trećeg Lawyers at work projekta posjetilo je Ured pučke pravobraniteljice gdje ih je primila novoizabrana pravobraniteljica Lora Vidović te njezina savjetnica Maja Hasanbašić.

Jednosatno druženje sastojalo se od izlaganja pravobraniteljice i pitanja članova. Sukladno srži L@W-a poseban je dio posjeta bio posvećen pravnicima koji se bave ljudskim pravima – kako već tijekom studija istaknuti vlastite afinitete prema tom pozivu, važnost cjeloživotnog učenje i različitog daljnjeg usavršavanja nakon diplome, stjecanje znanja u drugim disciplinama i slično. Također smo imali prilike saznati čime se konkretno Ured bavi te koje su sve nadležnosti pučkog pravobranitelja. Savjetnica nas je upoznala s funkcijom pravobranitelja kao umješača u sudskim sporovima, funkcijom pravobraniteljice kao miriteljice ta nam dala uvid kako to funkcionira u praksi.

Vjerujemo da smo diskusijom i ovaj put uspjeli ostvariti temeljnu ideju L@W projekta, to jest pružiti studentima uvid u pravničku profesiju odnosno mogućnost dobivanja informacija o potencijalnoj karijeri u području ljudskih prava, bila ona kroz institucionalne oblike ili kroz nevladine udruge.

Osvrt na posjet Pravobraniteljici

Osvrt na posjet Pravobraniteljici

U srijedu 20.3.2013. dvanaest članica i članova ELSA-e Zagreb je u sklopu drugog Lawyers at work projekta posjetilo Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova gdje ih je primila pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Jednosatno druženje sastojalo se od uvodnog izlaganja pravobraniteljice Ljubičić te pitanja članova. Imali smo priliku saznati čime se institucija bavi te koji su izazovi pred hrvatskim društvom po pitanju ravnopravnosti spolova. Uz to dobili smo odgovore na pitanja na koji se način mladi ljudi već u ranim godinama studija trebaju pokušati senzibilizirati za problematiku kako ljudskih prava tako i ravnopravnosti spolova, kakve se kvalifikacije traže pri popunjavanju radnih mjesta u Uredu te mnoge druge zanimljive informacije. U razgovor se uključila i stručna savjetnica za pravna pitanja Martina Krnić koja nam je iz vlastitog iskustva objasnila razliku između rada u odvjetništvu i u Uredu pravobraniteljice.

Vjerujemo da smo i ovaj put diskusijom uspjeli ostvariti temeljnu ideju L@W, to jest u ovom slučaju omogućiti studentima uvid u rad jedne institucije koja je s obzirom na polje kojim se bavi često zanemarena u izboru karijere među studentima prava.

Do sljedećeg L@W susreta,
Vaša ELSA Zagreb

(tekst napisala članica Tihana Krajnović)

Pretplati se na RSS - lawyers at work