ELSA Day 25.11.2015.

Što je zajedničko studentima prava i stomatologije? Možda na prvi pogled nije lako pronaći poveznicu između naše dvije buduće struke, no 25. studenog, sljedeće srijede, ujedinjenimo smo sa zajedničkim ciljem – podizanjem svijesti i promicanjem zaštite ljudskih prava među studentskom i širom građanskom populacijom! Ove godine, to je informiranje i pokretanje javne debate o položaju žena i muškaraca u pojedinim strukama u našem društvu.

Naš cilj je promocija ljudskih prava i provođenje vizije ELSA-e  na međunarodnoj razini – A just world where there’s respect for human dignity and cultural diversity, uz pomoć naših organizacijskih partnera – Udruge studenata dentalne medicine i  Udruge žena u pravnoj profesiji.

Raspored:

ELSA day je dan kada svih 300 pravnih fakulteta u našoj mreži obilježava naše djelovanje i pokušavamo podići svijest o zaštiti ljudskih prava, konkretno – spolnoj ravnopravnosti u ovogodišnjem izdanju. Obilježavat ćemo ga na dvije lokacije paralelno.

    - Equality stand (Raising Awareness Event) u Studentskom centru – dijeljenje informativnih letaka te ”besplatni preventivni pregled” onima koji odluče saznati nešto o stvarnom stanju ravnopravnosti spolova u RH. Vrijeme i mjesto održavanja – 25. studenog s početkom u 00 sati u Studentskom centru.

    - Stručni panel sa pravom javnosti u Auli Sveučilišta u Zagrebu – poticanje javne debate i informiranje šire studentske te građanske populacije o važnosti i značajkama borbe za ravnopravnost spolova na primjeru stanja RH i država iz bližeg okružja. Stručni panel o ravnopravnosti spolova održat će se 25. studenog sa početkom u 00, Trg maršala Tita 3 ( prizemlje, Aula Sveučilišta u Zagrebu). Diskusija bi bila otvorena javnosti i svatko tko bi želio, osim samih studenata PFZG-a, može se priključiti otvorenoj diskusiji.

Moderatorica panela je asist. Antonija Petričušić sa katedre za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu. Panel se održava u organizacijskoj suradnji sa Udrugom žena u pravnoj profesiji. Također, panel je podržan i sponzoriran materijalima Vijeća Europe.

Panel speakeri na stručnom panelu:

  1. Tarja Krehić, predsjednica Udruge žena u pravnoj profesiji – “Osnaživanje žena u gospodarstvu: mandatorne kvote za žene u upravnim i nadzornim odborima tegovačkih društava”
  2. Prof. Branka Galić, Filozofski fakultet u Zagrebu – “Društvena uvjetovanost diskriminacije žena u Hrvatskoj”
  3. Goran Selanec, zamjenik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, „Iskustva  Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u području suzbijanja diskriminacije“
  4. Marjeta Šinko, Fakultet političkih znanosti, ” Položaj žena u politici: jesu li političke kvote rješenje?”
  5. Marin Vodanović, Stomatološki fakultet u Zagrebu

moderatorica: asist. Antonija Petričušić, Pravni fakultet u Zagrebu

RASPORED

25.11. / 15.00 – 17.30   – Equality Stand u Studenskom Centru

25.11  /  18.00 – 20.00  – Stručni panel u Auli Sveučilišta

– 18.00 – 18.15  – pozdravni govori

Više o ELSA Day-u u mreži ELSA-e International: http://elsa.org/page/elsa-day/

ELSA Day u lokalnoj grupi ELSA-e Zagreb: http://elsa-zagreb.hr/

Više o našim partnerima: – Udruga žena u pravnoj profesiji: http://www.huzupp.com/en/

– Udruga studenata dentalne medicine: http://www.usdm.hr/