Institucionalni posjet psihijatrijskoj bolnici Vrapče

U rano jutro, drugog travnja 2014. godine, pomalo sneni no jako uzbuđeni, okupili smo se na Glavnom zagrebačkom kolodvoru kako bismo krenuli na naš institucionalni posjet psihijatrijskoj bolnici Vrapče. Kupivši karte i pronašavši vlak, na okupu smo se našli i u zajedničkom vagonu gdje smo razgovarali o svemu onome što nam predstoji u ovom ELSA projektu.

U bolnicu smo stigli u 11h te nas je srdačno dočekao i primio prim. dr. sc. Miroslav Goreta, jedan od najcjenjenijih stručnjaka na području psihijatrijske znanosti. Primarijus Goreta održao je predavanje samo za nas, o vrlo zanimljivoj i dugotrajnoj povijesti same ustanove, ali i nama pravnicima korisnim temama, poput pravnih instituta koji usko povezuju pravnu i medicinsku znanost te o novom Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

Nakon ovog poučnog predavanja, nastavili smo posjet predvođeni liječnicom i liječnikom koji su nam pokazali stvarnost i svakidašnjicu ove, od mnogih zaboravljene i zapostavljene, ustanove koja je dom sedamdesetero ljudi. Upoznali smo i vidjeli odjel za forenziku, njene pacijente, njihove spavaonice, dnevni boravak te prostoriju za grupne terapije. Uz koordinaciju liječnika imali smo priliku čuti potresne životne priče dvoje pacijenata. Ubrzo je uslijedio i razgovor s liječnicima koji su nam dali stručno objašnjenje na brojna psihička stanja svojih pacijenata te smo saznali sve što nas je zanimalo u vezi s procedurom liječenja, resocijalizacije njihovih pacijenata i funkcioniranjem samog odjela. Svi su bili puni razumijevanja za mlade studente i spremni opširno odgovoriti na sva naša pitanja.

Nakon ovoga posjeta, obogaćeni novim znanjem i iskustvom, nadamo se da ćemo kao studenti i budući pravnici, a ponajviše kao odrasle osobe, imati više razumijevanja za osobe s duševnim smetnjama te razviti veće razumijevanje i suosjećanje «za njihovu stranu priče» prisjećajući se upravo, ovog, edukativnog i jedinstvenog ELSA, projekta.

Srdačno,
Tina Matić i Nika Petić

Institucionalni posjet Institucionalni posjet Institucionalni posjet Institucionalni posjet